De oorspronkelijke fondue wordt gedaan door stukjes stokbrood in gesmolten kaas te dopen gemengd met zo weinig mogelijk witte wijn.
Het oorspronkelijke recept wordt gedacht afkomstig te zijn uit Zwitserland. De ingrediënten die daarvoor worden gebruikt verschillen per streek. Het zijn Gruyère/Vacherin - kaas in het Franstalig deel van Zwitserland, maar in het Duitstalige deel van Zwitserland wordt eerder Emmentaler gemengd met witte wijn. Naar smaak wordt ook wel knoflook, nootmuskaat, boleten, peper en kirsch toegevoegd.
Volgens sommigen is het laatste restje, de enigszins gekarameliseerde laag op de bodem van de pan het lekkerste. In Zwitserland wordt het les réligieuses (de nonnen) genoemd.
In Nederland wordt kaasfondue ook wel gemaakt van Goudse kaas. In België altijd met Gruyère, Emmentaler of Comté.
De voornaamste kaasfondue specialiteiten De kazen De fondues
100% Gruyère Vaudoise
100% Vacherin Fribourgeoise
50% Gruyère en 50% Vacherin Moitié-Moitié
50% Gruyère en 50% Emmentaler Neuchâteloise
1/3 Gruyère, 1/3 Emmental en 1/3 Sbrinz Centraal Zwitserland
1/3 Emmentaler, 1/3 Beaufort en 1/3 Comté Savoyarde
100% Comté Jurassienne