Fondue

08-11-2012 20:04

De oorspronkelijke fondue wordt gedaan door stukjes stokbrood in gesmolten kaas te dopen gemengd met zo weinig mogelijk witte wijn.

Het oorspronkelijke recept wordt gedacht afkomstig te zijn uit Zwitserland. De ingrediënten die daarvoor worden gebruikt verschillen per streek. Het zijn Gruyère/Vacherin - kaas in het Franstalig deel van Zwitserland, maar in het Duitstalige deel van Zwitserland wordt eerder Emmentaler gemengd met witte wijn. Naar smaak wordt ook wel knoflook, nootmuskaat, boleten, peper en kirsch toegevoegd.

Volgens sommigen is het laatste restje, de enigszins gekarameliseerde laag op de bodem van de pan het lekkerste. In Zwitserland wordt het les réligieuses (de nonnen) genoemd.

In Nederland wordt kaasfondue ook wel gemaakt van Goudse kaas. In België altijd met Gruyère, Emmentaler of Comté.

De voornaamste kaasfondue specialiteiten De kazen  De fondues
100% Gruyère  Vaudoise
100% Vacherin  Fribourgeoise
50% Gruyère en 50% Vacherin  Moitié-Moitié
50% Gruyère en 50% Emmentaler  Neuchâteloise
1/3 Gruyère, 1/3 Emmental en 1/3 Sbrinz  Centraal Zwitserland
1/3 Emmentaler, 1/3 Beaufort en 1/3 Comté  Savoyarde
100% Comté  Jurassienne

Contact

Alex Beekman

alex.beekman@planet.nl

Doorzoek de website

© 2012 Alle rechten voorbehouden.

Maak een gratis websiteWebnode