Tochtige koe vraagt per sms om stier.....

13-11-2012 21:03

Als Bella, een van de koeien van de Zwitserse boer Christian Ösch, tochtig is, stuurt ze de boer een sms'je met het verzoek de stier langs te brengen. Meestal wordt het de kunstmatige insemineermachine, maar in ieder geval komt de hulp op het juiste moment. Ösch is een van de boeren die meedoen aan een proef om de effectiviteit te meten van een apparaat dat boeren waarschuwt als hun koeien tochtig zijn. Als dat het geval is, stuurt het apparaatje een sms'je naar de telefoon van de boer.

Als de Zwitsers iets doen, doen ze het goed: de blijde boodschap kan worden doorgegeven in een van de drie talen die in het land worden gesproken - Duits, Frans en Italiaans. Maar ook in het Engels of Spaans. Het elektronische apparaat, ontwikkeld door wetenschappers in Bern, moet begin volgend jaar op de markt komen. Er is behoefte aan, zeggen ze, omdat Zwitserse melkkoeien minder vaak tochtig zijn dan vroeger. Een boer gaat nogal eens voor niets kijken of zijn koeien in hun vruchtbare periode zijn. Dat komt door de stress. De dieren staan onder druk om steeds grotere hoeveelheden melk te produceren.

Het apparaatje is een sensor, die wordt geïmplanteerd in de genitaliën van de koe. De sensor registreert de lichaamstemperatuur en geeft de informatie door aan een andere sensor, die is aangebracht aan de nek. Die tweede sensor registreert ook de lichaamsbewegingen. Tochtige koeien worden rusteloos. De gecombineerde gegevens gaan naar de boer.

Voor de sms'jes wordt betaald met een simkaart. De hele set gaat ruim 1.000 euro kosten. Sommige boeren reageren terughoudend. Het beste is je koeien zelf in het oog te houden, zeggen ze.

Contact

Alex Beekman

alex.beekman@planet.nl

Doorzoek de website

© 2012 Alle rechten voorbehouden.

Maak een gratis websiteWebnode